Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

εμ.. να μη ξέρουμε πως γίνεται να τρώμε μούχλες οικειοθελώς!? :)


· ΡΟΚΦΟΡ ΓΑΛΙΑΣ 
Τα νερά του ροκφόρ που είναι τυρί 
πρόβειο οφείλονται στο πενισιλλιουμ 
ροκφορτι που υπάρχει σε αφθονία 
στις σπηλιές στο οροπέδιο Καμπαλου 
αυτές η σπηλιές που είναι δροσερές 
και υγρές εξαιτίας των υπόγειων 
υδάτων χρησιμοποιούνται ακόμη 
για την ωρίμανση του ροκφόρ 
Η δημιουργία τον μπλε αυλακώσεων 
επιταχύνεται τώρα στρώνοντας 
ανάμεσα στα κομμάτια του πηγμένου 
γάλακτος τριμμένη μούχλα ψωμιού 
αλλά ωστόσο η διαδικασία της ωρίμανσης 
χρειάζεται περίπου τους 3 μήνες ακόμη 
και το τυρί δεν παίρνει την καλύτερή 
του γεύση πριν περάσουν 6 μήνες 
ΤΟ ροκφόρ στην καλύτερη ηλικία του 
είναι κρεμώδες με μπλε πράσινα νερά 
είναι λείο στητό και κόβεται σαν βούτυρο 
αλλά τρίβεται εξαιτίας της μούχλας που θα 
πρέπει να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη 
Είναι έντονα με τη λεπτή υφή και την 
ιδιαίτερη μυρωδιά του πρόβειου γάλακτος 
Δεν πρέπει όμως να είναι αλμυρό αν και 
τα τυριά που προορίζονται για εξαγωγή 
είναι κάπως αλατισμένα για προστασία 
από αλλοίωση.

υγ: Σε σαλατούλα μαζί με ντοματίνια 
και ρόκα είναι μμμμμμμ........



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου